Όταν ένα ωραίο βιβλίο γίνεται μια επίσης ωραία ταινία

Δεν είμαι και πολύ υπέρ της μεταφοράς ενός βιβλίου στο πανί. Ο κυριότερος λόγος είναι πως, κατά πλειοψηφία, οι περισσότερες εξ’ αυτών αποδεικνύονται αρκετά κατώτερες από το προσδοκώμενο. Κατά κανόνα, πρώτα διαβάζω το βιβλίο και μετά βλέπω την ταινία. Και (κατά κανόνα επίσης) βρίσκω το βιβλίο πολύ καλύτερο. Σε αυτό συντρέχουν φυσικά πολλοί λόγοι – ίσως και να φταίει το ότι αυτό που πλάθουμε με τη φαντασία μας κατά την ανάγνωση, πολλές φορές δεν αποτυπώνεται το ίδιο από τον εκάστοτε σκηνοθέτη – και είναι λογικό. Θα φέρω ως παράδειγμα ένα από τα πολύ κλασικά. Την περίπτωση του «Da Vinci Code» (και του «Ιlluminati») των best seller του Dan Brown. Μεμονωμένα, οι ταινίες ήταν απλά καλές (ένα ευχάριστο δίωρο στο σινεμά μπλα μπλα). Αν είχες διαβάσει όμως πρώτα το βιβλίο, τότε εντόπιζες τη διαφορά, και μπορεί να τις έβρισκες ακόμα και απογοητευτικές. Έχοντας αυτό και άλλα παρόμοια παραδείγματα κατά νου, καθυστέρησα πολύ να δω τη (σουηδική) κινηματογραφική μεταφορά της τριλογίας του Larsson. Κακώς. Νομίζω πως είναι η καλύτερη μεταφορά βιβλίου που έχω δει. Εξαιρετική σκηνοθεσία, ωραία φωτογραφία, πιστή μεταφορά από το πρωτότυπο κείμενο και κυρίως – τόσο ταιριαστό καστ. Δεν έχω λόγια. Οσονούπω, κυκλοφορεί στις αίθουσες και η αμερικάνικη εκδοχή της τριλογίας, δια φακού Fincher για την οποία γίνεται πολύς ντόρος. Μπορεί να είναι καλή, μπορεί να είναι και πολύ καλή. Αλλά έχω τους ενδοιασμούς για το αν γίνεται να είναι τόσο καλή. Σε αυτό που είμαι σχεδόν βέβαιη, είναι πως είναι μάλλον αδύνατο να βρεθεί καλύτερη Lisbeth Salander από τη Noomi Rapace.

Millenium 1

Millenium 2

Millenium 3

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Όταν ένα ωραίο βιβλίο γίνεται μια επίσης ωραία ταινία

 1. Ο/Η Chrysa Dagoula λέει:

  Στον Fincher έχω εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες γιατί το casting (από τα trailer πάντα) δε μου λέει κάτι…Συμφωνώ με τον τρόπο που το θέτεις. Δε συγκρίνω άμεσα ταινία-βιβλίο, αυτό που εννοώ είναι πως κρίνω μια ταινία, που βασίζεται σε βιβλίο, από το πόσο πιστά αποτυπώνεται.

  Κρίνοντας καθαρά από τα μέχρι τώρα νούμερα, ελάχιστες ταινίες μου άρεσαν εξίσου με τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν (ίσως αυτή να είναι η πρώτη).

  Thank you, η wordpress σα να πήρε τα πάνω της 🙂

 2. Ο/Η goof λέει:

  Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία… έχω δει όμως τη σουηδική τριλογία των ταινιών. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το γεγονός ότι οι ταινίες ήταν πολύ καλές! Όσο για την επικείμενη χολιγουντιανή έκδοση… ο Fincher είναι σίγουρο χαρτί, δε βγάζει μαλακίες. Το πόσο καλή, θα διαπιστώσουμε σε λίγο καιρό στο σινεμά (αν και το 7,2 που βλέπω στο imdb δεν προμηνύει κάτι εξαιρετικό).

  Θα διαφωνήσω όμως σε ένα σημείο… τη γενικότερη σύγκριση βιβλίων και ταινιών. Δε γίνεται να είναι το ένα καλύτερο απ’ το άλλο… βιβλίο και ταινία είναι δύο ανόμοια στοιχεία… επομένως δε συγκρίνονται. Μπορούμε να κρίνουμε κατά πόσο ήταν επιτυχημένη (ή όχι), η μεταφορά ενός βιβλίου σε ταινία. Όπως επίσης και την προτίμηση μας σε κάποιο από τα δύο. Δεν μπορούμε όμως να μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης μεταξύ τους, καθώς είναι δύο εντελώς διαφορετικές εμπειρίες.

  Παρεμπιπτόντως… ωραίο το καινούριο θεματάκι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s