«Τι έμεινε από τις εκλογές;» Κάτι σαν απολογισμός…

Με τον απόηχο τους σιγά σιγά να σβήνει (μόλις μερικές μέρες μετά), με τους ανθρώπους να «επιστρέφουν» ξανά στην καθημερινότητα τους – αν θεωρήσουμε φυσικά ότι έστω και λίγο κατάφεραν να «ξεφύγουν» από αυτή – και τα μηνύματα που όλοι έχουμε πάρει να μεταφράζονται, να αναλύονται και να ερμηνεύονται σε πάνελ και παρέες, αναρωτιέμαι τελικά…τι έμεινε από τις εκλογές;

Σίγουρα έμειναν τόνοι φυλλαδίων. Στις εισόδους των πολυκατοικιών, στα σπίτια, στα πάρκα, στις πλατείες, στους δρόμους, έξω και μέσα στα εκλογικά κέντρα. Πέραν της οικονομικής διάστασης του ζητήματος, ενδιαφέρον έχει και η περιβαλλοντική. Σε μια εποχή μάλιστα που η «πράσινη ανάπτυξη» έχει γίνει μότο στους λόγους των πολιτικών ανά τον πλανήτη, διερωτώμαι για ποια πράσινη, οικολογική συνείδηση μιλάμε, όταν…ξεχνάμε να φροντίσουμε για τα βασικά. Και όταν ο κάθε υποψήφιος, γεμίζει το ζωτικό μου χώρο με τόση ποσότητα χαρτιού, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αμφιβόλου αισθητικής, πως προσπαθεί να με πείσει ότι θα φροντίσει για το «νοικοκύρεμα» της πόλης και για τη νέα της (πιο) οικολογική ταυτότητα;

Τι άλλο έμεινε; Μια μακρά λίστα υποψηφίων. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από των αριθμό των συμπολιτών μας που θέλησαν να προτάξουν την πολιτική του πυγμή σε αυτές τις εκλογές. Έχω την αίσθηση πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε αυτή τη χώρα θέλουν να γίνουν πολιτικοί. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι χιλιάδες συρρέουν στα εκλογόχαρτα των κομμάτων; (ή στις είτε στις audition των realities – αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!). Σαφώς και δε θέλω να είμαι δηκτική. Υπάρχουν άνθρωποι που – ευτυχώς – νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου, άνθρωποι με όραμα, φωνές που θέλουν (και πρέπει!) να ακουστούν. Άνθρωποι που θέλουν να αντιστρέψουν την πλάστιγγα που τόσο καιρό επιμένει να δείχνει σε βάρος μας.

Βέβαια στον αντίποδα αυτής της έντονης πολιτικοποίησης ορισμένων έρχεται η αποχή – την οποία αρνούμαι να ποσοτικοποιήσω. Διαφωνώ με την αθροιστική λογική που προτείνει πως 50% (π.χ.) δεν ψήφισε από άποψη. Το σύνολο του πληθυσμού που απείχε ήταν εξαιρετικά ανομοιογενές –και ως προς την ηλικία, και ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και ως προς τους λόγους αποχής. Συνεπώς είναι δύσκολη η ερμηνεία της αποχής ως φαινομένου. Παρόλα αυτά, εντοπίζεται ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας αναμφιβόλως, μια αίσθηση ότι «όλα τριγύρω αλλάζουν, κι όλα τα ίδια μένουν».

Τι άλλο νιώθω να άφησαν αυτές οι εκλογές; Ανάγκη για ανατροπή του προβλεπόμενου, νίκη υπέρ των ατόμων ή ομάδων που ξεφεύγουν από την τετριμμένη πολιτική εικόνα και τον ξύλινο λόγο που δεν ακούει πια κανείς – στοιχεία που ίσως πηγάζουν και από τη δυσαρέσκεια που προαναφέραμε. Επί του προσωπικού, δεν επιζητώ τόσο αλλαγή προσώπων αλλά αλλαγή πόλεων. Αν βέβαια το ένα είναι απαραίτητο συνεπακόλουθο του άλλου, τότε έχει καλώς. Αλλά μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή των πόλεων – για τόπους βιώσιμους, ανεξάρτητους, με ευκαιρίες επαγγελματικές, με δυναμική, με πολιτισμική διάσταση που θα παρακινεί τους κατοίκους της και θα τους βοηθά να διευρύνουν το πνεύμα τους. Πόλεις που δε θα αποζυμούν την ενέργεια μας αλλά θα μας προσφέρουν ενέργεια να δράσουμε.

Εκφρασμένη είτε μέσω της αποχής, είτε μέσω της διάθεσης των ψηφοφόρων, η κούραση της καθημερινότητας είχε άμεσο αντίκτυπο στην εκλογική διαδικασία. Ίσως να φταίει και ένας ενδόμυχος φόβος για το «καταδικασμένο» που εμείς δεν μπορούμε να ανατρέψουμε και απλώς κουνάμε το κεφάλι με συγκατάβαση ή γυρνάμε το κεφάλι από την άλλη. Χαίρομαι όμως γιατί βλέπω κάποια δείγματα  – και αυτό είναι που μου έμεινε περισσότερο από αυτές τις εκλογές – ότι ως λαός προσπαθούμε να  αποποιηθούμε την ηττοπάθεια, τον μεταπολιτευτικό δικομματισμό, τη συντηρητικότητα που μας χαρακτηρίζει. Προσπαθούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δείξουμε ότι δε χάνουμε την ελπίδα μας. Την προσωποποιούμε, την πολιτικοποιούμε, της δίνουμε χροιά (και εξουσία) και αναμένουμε το καλύτερο αύριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s